.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE&HER TÜRK ASKER DOĞAR

17 Nisan 2010 Cumartesi

SİZCE BU NEDİR?


Proje Görevi: Ders Türkçe, sınıf düzeyi 1, Tema Adı:Üretim Tüketim ve Verimlilik, Süre 16 Nisan-14 Mayıs, Ara değerlendirme 30 Nisan

Proje Ödevi Konusu: Sizden; Fazıl Hüsnü Dağlarca hakkında bilgi edinmenizi ve seviyenize uygun örnek şiirlerinden hazırlamanızı istiyorum. Kendi el yazınızla dosya kağıdına hazırlayarak sunum yapmalısınız.

Ödevi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler:


Projenin amacını belirleme, uygun çalışma planı yapma, grup içinde görev dağılımı yapma, ihtiyaçları belirleme, farklı kaynaklardan bilgi toplama, projeyi plana göre gerçekleştirme, Türkçeyi doğru kullanma, bilgilerin doğruluğu, toplanan bilgilerin analizi, elde edilen bilgilerden çıkarımda bulunma, bilgilerin düzenlenmesi, kritik düşünme becerisini gösterme, sunuyu materyallerle destekleme


Hazırlamış olduğunuz projeyi sınıf içinde tartışınız, süreniz 5 haftadır, çalışmanız PROJE DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİne göre değerlendirilecektir.

        Cuma günü elinde 3 adet fotokopi kağıdıyla gelen oğluş büyük bir heyecanla;
''Bu bizim proje ödevimiz anneee!!. Bunu yapamazsak sınıfta kalıyormuşuz!!!'' dedi


Proje: 7 yaşında ki bir çocuk için ne anlam ifade ediyor???


Şiir: 7 yaşında ki bir çocuk için neler şiirseldir???


Şair: Şair tanımını kafasına yerleştirdikten sonra hangi şairleri bilir???


Analiz-Kritik düşünme, sunu, materyallerle destek: nasıl açıklayabilirim oğluma???


Fazıl Hüsnü Dağlarca: Adını bile henüz ezberleyemeden nasıl bu değerli şairimizi anlatacak???


Ödev: Böyle bir ödev verilecekse konu olarak Atatürk, İstiklal Marşı, Cumhuriyet veya öğretmen konuları olamazmıydı???


Kendi kendime dedim ki sanırım bizim veleti ortaöğretim öğrencisi sanmış öğretmen.


Ve lütfen öğretmen arkadaşlar bana yardımcı olun. Bu ödev 1. sınıf öğrencisine fazla ağır değil mi? Ben mi yanlış düşünüyorum, müfredatta bu tür konular var mı?


Ve SONUÇ: Performans ve proje adı altında verilen ödevler biz veliler yapsın diye veriliyor.



21 yorum:

  1. Bu konu hakkında müfettişle tartışmam bana geri döndü malesef.Çocuklara proje vermek zorundayız.yılda bir kez çocuklar istedikleri dersten istedikleri bir konuyu seçerek yaparlar.Yani zorlama proje verilemez asla.Birinci sınıf öğrencisi kendi el becerilerini ya da zihinsel yapısına göre olan etkinlikleri seçer,belli bir süre içinde bunu sınıfa sunar.Amaç projenin aslında el emeği göz nuru bir etkinlik olduğunu kavratmakla birlikte çocuğu hayata hazırlamaktır.Ben istemedikleri konuları veremem yani çocuklara.Ama birinci sınıf olunca öğretmen üstleniyor konuları...Projenin ne demek olduğunu öğretmenler bilemezken çocukların bilmemesine kızmamalı kimse...
    Samimiyetimle söylüyorum çocukların proje konularını:
    Basit bir stetoskop yapın.Yani minik hortumlar yardımıyla birlikte yapabileceğimiz bir etkinlik.
    İnsan modeli çizip ipler yardımıyla damarları gösteriniz.Kırmızı ve mavi ipleri insan vücuduna yapıştıracak.
    Hayvanlar bulmacası hazırlayın.
    Ve sayamadığım bir çok şey...
    Şehirlerde veliler yardım ediyor evet.Köyde de sınıfta yapıyoruz projeleri.Ben internetten bulduğum bilgileri kağıt halinde veriyorum.Onlar yazıya döküyorlar...
    Gelelim kuzucuğuma...
    Ağır bir proje bu gerçekten.Öğretmenin amacı muhtemelen yazılarını güzel yazmasını istemektir.Yani amaç bilgiden çok,yazmak...
    Yani ablacık emin ol şair hakkında edindiği bilgileri unutacaktır...
    Oy kuzucuk lütfen korkmasın.Ne kalması ya:)))
    İyice stres yapar sakın zorlamayın bu konu hakkında.Yoksa isteksiz olur ilerleyen zamanlarda...
    Böyle işte ablacık...
    Müfredatta proje konuları yer almaz.Sadece ünitelerle alakalı öğretmenin hazırladığı proje konularından seçer öğrenci.Yani derste öğrenilmeyen bir bilgi ile ilgili araştırma vermiyorum ben...
    Ben mesela her dersten 10 konu belirledim.Onlar seçtiler.
    Konuşuruz detaylı bir şekilde...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Ezgim. Konu olarak öğretmen seçme hakkı vermedi. Ama ders olarak seçmişler. Bizim ki de Türkçe seçmiş.
    Ama Bu konu 1. sınıf öğrencisi için gerçekten ağır. Derslede alakalı değil zaten.
    Kalma fikrini öğrencinin aklına sokan bi öğretmen bizimki. Amaç güzel yazmak ise ne yazık ki oğluşun el yazısı pek bi kötü:))

    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  3. Müfredat denen ŞEY neredeyse her yıl değiştiğinden, sonra her iktidarın eğitimsiz milli olmayan bakanları tarafından şekilden şekile sokulduğundan ben artık bunca yıl sonra neyin nerede olduğunu unuttum sevgili newbahar..
    Ancak, ÖĞRETMEN' liği unutmadım!
    Çünki öğretmen bildiğini öğretendir..
    Bir şey bilmeyenin öğretmenlik diploması olabilir ama öğretmen olamaz ve maalesef günümüzde bırak bir şey bilmeyi, türkçe konuşmayı bile bilmeyen türkçe öğretmenleri var okullarımızda.
    Kökeni hafızın ezber eğitimine dayalı müfredatların önceleri gizli artık aleni olarak işleme konduğu günümüzde, bu tip ödevleri bu yaşlardaki,çocuklara verebilen eğitimcilerin de sallana sallana (belki kafalarında takke ile) ezberledikleri müfredat budur!!
    Sen sakin ve hanımefendi bir kadınsın tahmin ettiğim kadarı ile sevgili newbahar.. Bu konuda bizlere soracağına bu soruyu direkt olarak neden gidip oğluşun öğretmenine sormuyorsun?.. Hatta aynı soruyu değişik soru şekilleri ile bir kaç kere soracak olursan, cevabının basmakalıp ezberlenmiş tek cümleden oluştuğunu görürsün..
    Maalesef günümüzdeki eğitim sistemini yürüten zihniyet, EZBER e dayalı zihniyettir.. hatim indirir gibi hukuk-siyasal-eğitim- kitaplarını cilt cilt ezberleyip (hiç bir şey anlamadan sadece ezberleyip) savcı-hakim-öğretmen-avukat- olunabiliyor artık.
    ÇOK AFEDERSİN.. Bu yazdıklarım sorunun cevabı olmayabilir ancak sen lütfen Parmak basılan bir yaradan yükselen feryatlar olarak kabul et..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Newbahar, Milli Eğitim teşkilatından kopalı yıllar oldu, eskiden olsaydı müfredatı bilirdim. Ama bana göre de, daha 1. sınıf çocuğuna Fazıl Hüsnü Dağlarca hakkında bilgi edinmek ve seviyesine göre bir şiir bulup, onu ödev yapacak, mümkün değil. Elbette bu iş ebeveynlere düşüyor. 1923 yılından bu tarafa 87 yıl geçti biz hala eğitim sistemimizde bir standartı tutturamadık. Deneme tahtası, tekten tüme, tümden teke, bir tüm tek'tir gidiyor. Allah yar ve yardımcımız olsun. Size bir şey söyleyim de inanın 1971-1975 yılları arasında Almanya'da kaldığım süre içersinde ilkokullarının ders kitaplarını incelemiştim de yıllardır hep aynı kitapları uygulamışlar, kitaplar elden ele kaldığı halde, hala sağlam ve tertemizdiler. Hatta kesin dönüş esnasında bir kaç kitabı hatıra getirmiştim.

    Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Bahar Abla, bence emeklemeden şaha kaldırmak olabilir mi?
    Kuzucuğa sabırlar :)

    YanıtlaSil
  6. Öğretmenler bu ödevi vermek zorunda çünkü müfredatta aynen böyle yazıyor.
    Elif'in öğretmenine aynı şeyleri ben de söylemiştim -ve dahi eminolun önünüze gelen tüm proje ödevleri ebeveynlerin ürünü- Öğretmenimiz çok duyarlı davranıp en basit haliyle yapmalarını sağlayacak anlatım ve konuları seçti.
    Bence tüm veliler toplaşıp öğretmeninizle konuşun. Mutlaka sonuç alacaksınızdır.

    YanıtlaSil
  7. Kalemimin incisi, öğretmenimize pek çok kez değişik konularda ve ödevlerde sorular sordum. Hiç üşenmem telefonu açar sorarım.
    Lakin hiçbir zaman istediğim olumlu cevapları alamadım. Öyleki telefon konuşmamızı kısa kesmek için elinden geleni yapar.
    Zaten ilk gördüğümde konuşma tarzından bu nasıl öğretmen olmuş dediğim fakat eğitim fakültesi mezunu olduğu için tercih ettiğim bir öğretmen. Diğer şubenin öğretmeni ise işletme mezunuymuş.
    Sanırım yarın yine tel. açıp düşüncemi söyleyeceğim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Recep Baba, bu tür konuların öğrencinin seviyesinde olup olmadığını anlamak için milli eğitim camiasının içinde olmaya gerek yok zaten. Bakınız hepimiz bu konunun ağırlığı konusunda hemfikiriz şimdilik.
    Çok teşekkür ederim ziyaretiniz için.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Şafak; cuk diye oturdu söylediğin:))

    YanıtlaSil
  10. Ahhh Ah sevgili Ecehan... Tüm veliler diyorsun! ben kadar bu konuda kafa patlatan yoktur sanırım. Kaldı ki her öğrenci kendi seçmiş istediği dersi. Sadece konuları öğretmen belirlemiş.
    Benim akıllıda türkçeyi seçmiş.
    Bizim öğretmen başka öğretmenlere hiiiiç benzemiyorrr:((((

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Türkçeyi seçtiği için senin akıllıyı(cantanemi) teyzesi şimdi çok daha fazla takdir etti. Kulağına fısıldayıver lütfen. Newbaharım tam 3 senemi aldı tek başıma anlatmak:-)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Newbahar,

    Bloğuma yaptığınız ziyarete ve bizleri yazmaya teşvik eden güzel, samimi ve içten yorumunuza çok teşekkür ederim.

    Nihayet Kapalıkapılar blogcu.com'dan bana cevap verdi. Çok memnun oldum. Ama bu, emin olun sizin sayenizde oldu. Kapalıkapılar bıkmış, anladım. Çok haklı. Şuramdaki azıcık bu ışık olmasa, emin olun ben de "eyvallah" deyip gideceğim. Kaç kez gittim zaten. Kaç kez kapattım. Her seferinde tilkinin hesabı dönüp dolaşıp yine kürkçü dükkanına döndük. Hayırlısı bakalım.

    Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  13. Günahını almayayım ama ödevi veren öğretmenin o kadar da umurunda olduğunu sanmıyorum... Fazıl Hüsnü Dağlarca gelmiştir o anda aklına ve "bakalım marifetli veliler neler döktürecek" demiştir... Nasıl olsa projeler velinin işi... Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar Newbahar,

    Siz, o zaman daha doğu görevine hiç gitmediğiniz için, şark görevi çıktı değil mi?
    Allah hayırlısını versin. Gideceğiniz yer her neresi olursa olsun; Yüce Allah hayırlı olan yeri size nasip etsin. İnşallah hayırlısı olur. Allah gönlünüze göre versin.

    Karadenizin sisli yamaçlarını özleyeceğiniz muhakkaktır. Rize/Fındıklı'da bir polisimiz ile bir astsubayımız vardı. Polisimizin Çorum/sungurlu'ya tayini çıktı, ama astsubayımız hala orada görevdedir.

    Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  15. Bu konuda yardımcı olmak isterdim ama bir çok meslektaşım benden önce sana anlatmış bir çok şeyi...bildiğin gibi ben bir branş öğretmeniyim ve bu performans-proje ödevleri konusunda sene başında zümre olarak çok ciddi bir çalışma yaptık.Özellikle ödev konuları seçimi ve ödevi veli değil öğrencinin yapması hususunda tartışmalarımızdan sonra ortak bir karara vardık.Ve şimdiye kadar çok olumlu dönütler aldım.Bundan böyle de öyle olur umarım.Senin oğluş büyüyene kadar Allah yardımcınız olsun sizin :))Bu arada sen çok bilinçli ve harika bir velisin eminimki bu ödevi oğluşun anlayabileceği hiç olmazsa aklında bir şeyler kalabilecek,hoş bir ödev ve anı haline getirip ona bir şeyler kazandırabileceksin...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Sadece sizleri uzaktan izlemekle yetineceğim çünkü bu konuda bilgi sahibi değilim.
    Ama küçüklerime şunu söyle,bir gün en büyük başöğretmen gelecek ve her şey düzelecek,umarım.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Nevbahar..Bu yazınızla yarama parmak bastınız. Evet performans ödevleri evde velilere veriliyor bence. Oğlum yayalıyor beni evde performans ödevi olduğunda. Kaçmak mümkün değil. Çocuk tek başına beceremeyecek yoksa Ağır ödevler. Eşim hiç şikayetçi değil bu durumdan. Zira çocuk saatlerce başını kaldırmadan ders çalışsa , kalk bir nefes al dinlen demez. Tam bir ders ve eğitim hastasıdır. Ama ben bunalıyorum. Birde performas ödevleri grup halindede veriliyor. Ama benim ders hastası oğlum herkesin payına düşen ödevide alıp getirip kendisi yapıyor.Defalarca öğretmenlerine gidip şikayette bulundum. Çok ağır ödevler diye. Ama nafile. Onlar ne yapsın müfredat öyle hazırlanmış. Şimdi SBS hazırlığı var. Oğlum at gibi koşuyor inanın.
    Neyse;
    Evet benimde bir kedim var. Çok seviyorum. Evladım gibi. Veterinerimiz uzak yerde klinik açtı. Sağolsun extra masfaf falan almıyor bizden. Bizde onu çok seviyoruz. Bu arada benim eşimde evde hayvan olmasını istemezdi. Ama inanın yıllar geçtikçe bizden çok daha fazla o seviyor. Resmen aralarında farklı bir bağ oldu. Eşim işten gelince onu konuşarak karşılıyor kedim yüksek sesle. Yani hepimizle iletişimi farklı. Kızım ona mama demeyi öğretti. Kendi ağzıyla mamasını istiyor kedim. İnanılmaz ama gerçek..Çok seviyoruz çok.. Aşıları yaptırmasam olmaz. Biz onu öpüyoruz, onunla yatıyoruz. O da can. Sağlığıyla ilgilenmesek, bizede zararı olur. Ama şunu bilin tam bir stres topu..Sevgiler görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Newbahar yazıyı kimin gözüne sokmak istediniz bilmek isterim:))

    YanıtlaSil
  19. Tepelerde bir aklı evvel var sanırım. Yuh demek geliyor insanın içinden.

    YanıtlaSil
  20. Müfredatta böyle birşey var.
    Ancak 7 yaşında bir minik içinde "Fazıl Hüsnü Dağlarca" konusu pek bir ağır olmuş.
    Performans ödevleri daha çok kişisel becerilere yönelik yapılmalı,çocukların yeteneklerini kefşetmeleri için ben öyle olmasını tercih ediyorum.Özel okulda böyle bir sorun yok ama devlet okullarında biraz farklı sanıyorum.
    Galiba birazda durum, öğretmenlerin insiyatifine kalıyor..
    Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  21. Haklısın Newbaharcığım.Bizim zamanımızda da verirlerdi böyle ödevleri öğretmenler. Ve benimkini de sevgili annem yapmak zorunda kalırdı;sanki öğretmen anlamayacakmış gibi. Madem yapamayacağımızı biliyorsun be mubarek ne diye verirsin böyle ödevler! Kısmasın öğretmenler :((

    YanıtlaSil